2. december - historien om Villy og Nielsen

Momsterjul låge 2 – juleaften hos Sættekassen

Momsterjul

Hos Momster har vi fundet på en julekalender – Momsterjul. Ikke en af dem hvor du kan vinde en masse ting, men en hyggelig lille kalender. Hver dag kan du “åbne” en ny låge, hos en ny blogger, og denne blogger har så noget julet at fortælle om. Måske læste du med i går hos FruFrilda?

Jeg vil fortælle om vores juleaften.

momsterjul juletræ

Før juleaften

I vores familie, holder vi jul herhjemme på Nørrebro. I dagene op til handles der, og juletræet hentes. Vi henter stort set altid først juletræ efter den 20., det er ikke noget vi har besluttet, sådan er det bare blevet.

Juletræet bliver hentet og pyntet med det samme.

Maden bliver handlet. Der er både flæskesteg og andesteg, jeg kan nu ikke særlig godt lide and, men det kan resten af familien, og så skal den da med.

Vi er aldrig ret mange til jul, sådan har det næsten altid været – både min og P’s familie er forholdsvis små, men det er egentlig meget fint. Vi har ikke de oplevelser med gigantiske gaveræs til langt ud på natten og sådan, som man ellers hører om. Vi sidder lige så stille og hygger.

Jeg har nogle år i træk lavet en julekugle med ord fra det år der er gået. Det er en ret lille hyggelig ting, synes jeg, og jeg tænker på sigt, så skal de jo ikke alle sammen op. Men lige nu kommer de på træet, alle sammen, og så kan man ryste dem lidt, og se tilbage på årene.

Julemaden

Det er P der laver mad som regel herhjemme, også til jul. Jeg er virkelig dårlig til at lave mad, så nu er det blevet sådan. Vi andre hjælper selvfølgelig hvor vi kan.

Vi får det hele (synes jeg) til jul. And, flæskesteg, brune og hvide kartofler. En god tyk brun sovs og rødkål. Og chips. Det har vi egentlig ikke altid fået, men det er en fin lille ting at have med.

Min mor laver ris a la mande, og den spises efter julegaverne. Sådan er det. Til sidst hygger vi med chokolade og te, eller chips og cola hvis man er i det lune.

momsterjul bordet

Juletræ og gaver

Jeg elsker at pakke gaver ind, og har tæt på et lille tema hvert år. Jeg bruger meget tid på at udtænke deres udseende, sørge for at folk ikke få to ens pakker (hvis altså de får mere end en), og dekorere og pynte.

momsterjul julegavermomsterjul julegaver

Når vi så har spist og vasket op og lavet te. Så er vi klar til højtlæsning.

Vi går nemlig ikke om juletræet hjemme hos os. Det har vi ikke gjort siden jeg var lille, i min familie, og historien ligner den samme i P’s, så vi har valgt at danne vores egne traditioner. Vi læser højt. Eller P gør. Han læser højt af Peters jul. Det er simpelthen så hyggeligt, så fint og intimt og jeg elsker det højt!

Selvfølgelig kan det være, når Villy bliver større, at han efterspørger juletræsdans, og så gør vi selvfølgelig det. Det er ikke fordi vi fornægter det, vi har bare taget et valg om noget andet.

momsterjul Peters jul

Og så åbner vi gaver. Og indtil at Villy ligesom kan holde sig vågen til dette, så åbner han selvfølgelig gaver tidligere, før vi spiser. Han går jo i seng kl. 19.
Det er den yngste der deler ud, der åbnes en enkelt gave af gangen og alle følger med. Og der er MANGE gaver, selvom vi altid kun er en 3-5 stykker…

momsterjul juletræ

Det her billede er endda før Villy, det er meget vildere nu!

Ris a la mande og mandelgaven

Når gaverne er åbnet, er det tid til ris a la mande. Den bliver øst op i et passende antal skåle i køkkenet, af en person. En anden henter skålene. En tredje deler ud. Meget avanceret, og ingen bliver snydt. Da min morfar levede, fik han konsekvent mandlen. Helt oprigtigt konsekvent. Meget mærkeligt, men sådan var det altså – men efter han er død, svinger vinderen lidt.

Så ingen snyd med mandelgaven! Den har ofte været et lille spil, eller chokolade – noget alle kan bruge.

Til slut er det tid til at slappe af. Så hænger vi i sofaen, snakker og hygger og drikker te. Kigger på gaver og nyder lysene brænde ud.

momsterjul juletræ

Min flagkæde er hæklet, du kan finde opskriften her og du kan se lidt flere indpakkede gaver her

I morgen kan du åbne 3. låge i kalenderen hos Lisa. Glædelig jul!

11 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

2. december - historien om Villy og Nielsen