At indrette pusleplads

Amning – hvis du kan, når du kan, #1

| Indeholder reklamelinks | Før jeg blev gravid med Villy, var jeg bevidst om at jeg ville amme. Hvis jeg kunne. Men hvorfor skulle jeg ikke kunne det? Derudover havde jeg ikke gjort mig de store tanker om amning… Det her bliver en serie i flere afsnit. Skrevet af mødre, til mødre, om amning. Om ammestart.

Om frustrationer, glæder og op- og nedture. Om gode råd og gode stunder. Jeg håber du vil læse med!

Det er nu ca. 1 år siden jeg stoppede med at amme Villy – og ca. 1 måned til jeg skal i gang igen med lillebror. Behøver jeg at sige at jeg faktisk ikke nåede hverken en sommerfrokost eller en julefrokost uden at være enten ammende eller gravid…..

amning

Jeg kan huske at det kom bag på mig, HVOR meget tid man brugte på at amme. Og hvor dybt afhængig Villy var af mig.

I starten

Man har set det på film, lyserødt og nuttet, at babyen bliver lagt til med det samme og alt er lykkeligt. Jeg har skrevet følgende i min fødselsberetning:

… blev Villy lagt til, og med en ammebriks hjælp, fandt han hurtigt fidusen og sluttede løs.

Det er skrevet nogle uger efter fødslen.

Sådan husker jeg det slet ikke.
Jeg husker en insisterende sygeplejerske, der lod Villy forsøge to sekunder, før hun første gang foreslog en ammebrik. Da jeg takkede nej, lod hun et par minutter gå og dernæst blev brikken nærmest tvunget på mit bryst, Villy fandt vej og så sad den eller fast. I en 7-8 uger.

Hver gang der skulle ammes, skulle man sikre at der var rene, sterile brikker. Man skulle huske at have dem med, når man skulle ud af døren, eller bare i seng. Det var et cirkus og jeg hadede dem.

Villy var stor fan af dem, de gør at det er super nemt at få fat. Desværre, tager amning med brikker også ofte længere tid, da baby skal suge mælken ud i brikken og først der, videre ud i munden. Nærmest dobbeltarbejde altså. Så lykken var stor da vi smed dem.

Dog har jeg aldrig haft sår eller smerter, og det er måske også brikkernes skyld? Selvom jeg senere har fået viden om, at amning ikke skal gøre ondt. Hvis det gør ondt, er der noget galt – højst sandsynligt sutteteknikken. Du kan læse mere her og finde Ammenet på facebook, de har åbent for vejledning et par gange om ugen.

Jeg kan også huske at jeg nærmest blev “tvunget” til at malke ud med en malkemaskine på hospitalet, for at få mælken til at løbe til. Jeg prøvede et par gange, og gav op. Det føltes så forkert – og min mælk løb alligevel fint og hurtigt til.

Det vigtigste for at få din mælk til at løbe til, er at amme. Amme, amme, amme! Hver gang du ammer, minder du brystet om, at det er det her der skal ske. Og så kommer mælken.

Og så ammede vi altså

Så kom amningen i gang, brikkerne blev smidt. Og så ammede vi ellers derud af som gale. Villy ELSKEDE sin mad! Jeg siger dig, nogle GIGANTISKE bryster man kan få, når mælken løber til. Det var virkelig ikke særlig rart!

Og jeg har ligesom mange andre nye mødre, været frustreret, i tvivl og syntes det var hårdt. Det ER hårdt arbejde at amme. Det skal man virkelig ikke underkende. Det er fængslende, det er intimt, det er hårdt, det er trættende. Man bliver udtømt. Man kan blive bekymret.

Hver gang der er appetitspring, ammer man endnu mere end man gjorde i forvejen. Og man tror hele tiden, at der ikke er mælk nok. Men det ER der. Det er babys måde at give melding til brysterne om, at der skal bruges mere mælk. Og ja, så ammer man altså hele tiden. Især aften og nat. Og det er da dødens pølse!

Selvfølgelig er der nogen hvor der virkelig ikke er mælk nok. Hvor baby taber sig, på trods af din ihærdige indsats, og her er modermælkserstatning jo fantastisk!

Men det er så godt, når man først er igennem det, og mælken er justeret.

Jeg har også flere gange følt mig inspireret til at give en flaske modermælkserstatning til natten, for at se om det kunne give længere søvn. Men jeg har aldrig gjort det, for bare tanken om, hvis MIT VALG gav Villy ondt i maven – det var der ikke grund til. Så hellere dårlig søvn. Trods alt. Man lærer at klare sig med lidt… Unaturligt lidt!

Afslutningen på vores amning

Villy blev ammet til han var ca. 14 måneder. Vi startede op med BLW da Villy var seks måneder. Når man spiser på BLW-måden, ammes der fuldt ud, og så sidder barnet med til bords. Når man så spiser, får barnet som udgangspunkt stort set det samme som de voksne. I starten får de altså ikke særlig meget fast føde, men ammes fortsat meget. Og lige så stille udjævnes det og den faste føde overtager.
Så slap vi for grød med videre.

Villy blev ammet pænt meget ind til han var 9-10 måneder, og så begyndte det lige så stille at gå ned af bakke. På den gode måde altså. Jeg tror ikke vi kørte BLW 100%, jeg bestemte, mere end Villy, og det er jo ikke helt grundtanken i BLW. Da han var omkring et år, blev han kun ammet eftermiddag, aften og nat. Og lige så stille blev det kun til aften. Og han var simpelthen så kampnuttet, når han sådan havde fået godnatmælk.

Vores aftenrutine blev amning i sofaen, og så puttede P. Det fungerede så fint.

Jeg elskede at amme, men var også fint tilfreds da det var færdigt. Og jeg glæder mig til at jeg skal igen!

Forberedelser til en succesfuld amning

Når man sådan skal i gang med at amme, kan man lige så godt anskaffe sig nogle ting.

Fx skal man bruge nogle ammebh’er af en art. Jeg havde nogle billige og virkelig dårlige fra h&m sidst, denne gang har jeg forberedt mig lidt mere. Fx har jeg fået lov at teste denne og en anden en (som jeg vil skrive om efter fødslen), og den virker til at sidde noget bedre end dem fra h&m. Der er mere støtte og brystet er bedre pakket ind.

Så skal du have nogle ammeindlæg, så du ikke går og lækker mælk alle vegne. Jeg har været fint tilfreds med dem fra Føtex og Netto, og hvor man nu lige kan købe dem. Faktisk synes jeg at kunne huske, at dem der er dyrere, også er mere “lukkede” i materialet og gjorde at jeg fik varme bryster.

Man kan med fordel have en form for salve i huset, fx lanolin eller kokosolie, eller e-vitamin creme. Hvis du får kejsersnit, er e-vitatmin creme alligevel godt at have liggende til arret.

Så er der flere der anskaffer brystpumper på forhånd. Det ser jeg absolut ingen grund til. Baby skal gerne kunne styre mælken og brysterne selv, så det skal kun være til hvis du skal ud og er nødt til at få pumpet mælk til lageret. Vær dog bevidst om at det ikke er sikkert at baby vil tage det i en flaske. Så kan man prøve en kop, har jeg læst. Villy tog flaske en gang, da han var 3 måneder, ellers gad han ikke det pjat.

Og ja, så ender man med at baby er dybt afhængig af mor, og mor kan ikke rigtigt være væk uden baby særlig længe. Men det tog jeg med. I mit tilfælde var det 14 måneder af mit liv, og af Villys liv. Det kunne jeg godt give ham.

amning

Gode råd

Jeg har så mange billeder af Villy der spiser. Det har bare fyldt så meget! Siddende, liggende, alle steder.

Det herunder er dog klart det sjoveste!
Når – eller hvis – man render ind i nogle mælkeknuder, skal man amme, så barnets hage ligesom gnubber hvor knuden er. Og det kan så resultere i sjove stillinger…

Du skal være bevidst om at amning er et hårdt arbejde. For det ER det. Det er hårdt at amme, det tager tid og kræfter. Men det giver SÅ meget godt igen!

Når du skal etablere en god amning skal du:

  • Tro på dig selv og din krop og din mælk. Det er halvdelen af arbejdet, mindst.
  • Give det tid og ro. Sådan får du det bedst til at køre.
  • Amme hele tiden, når baby efterspørger – også selvom du lige synes du har ammet.

7 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

At indrette pusleplads