Ferie med en tumling og en nyfødt

Føde-fredag – et kejsersnit lidt før tid

Så er vi klar med anden omgang føde-fredag, og denne gang skal vi have historien om et kejsersnit. Et kejsersnit, som blev foretaget på baggrund af en blødning før tid.

kejsersnit

Igen, må jeg sige. Hvor er det altså godt, at man kan få lavet et kejsersnit når det er nødvendigt!

Louise begyndte at bløde i graviditeten, og har man været gravid, ved man at dette er et tegn man ikke vil se. Jeg kan da huske at have kigget på papiret, måske ikke hver gang jeg var på wc, men ofte.

Hvordan må jeg introducere dig på bloggen?

Louise, 34 år og mama til Luna fra 2018, bonusmama til Laurits 9 år og Alma 10 år.
Uddannet bæredygtig fashion designer og gift med David.

Fortæl lidt om din graviditet.

Vi har prøvet at blive gravid i ca 3,5 år, og blev gravid ved første fertilitets forsøg, efter flere insemineringer..
Jeg har haft en meget nem graviditet, og det var først til sidst jeg havde det lidt hårdt.
Fra starten var man opmærksom på at min moderkage sad i vejen for vaginal fødsel, men man siger vist ca 90% af tilfældende det bevæger den sig væk under graviditeten og det er muligt at føde normalt.
Jeg havde ikke blødt under graviditeten selvom det kan forventes når den ligger der.

Var dit kejsersnit planlagt eller akut – og hvorfor fik du kejsersnit?

Det var vel akut planlagt.
Ca 4 uger før termin bløder jeg frisk blod om natten ved toiletbesøg, så jeg kommer ind på Herlev hospital for at blive tjekket. De målte min piges puls og mine sammentrækning i livmoderen, og vil gerne indlægge mig til observation pga blødningen.
Jeg er lidt bekymret, men jordemoderen forsikre mig at worst case er et akut kejsersnit, som hun ikke har oplevet endnu på afdelingen. Men på et tidspunkt begynder jeg at bløde kraftigt imens min piges puls falder … og der går det pludseligt stærkt op på fødeafdelingen, hvor de med det samme finde hendes hjerteslag hurtigt og det er stabiliseret igen heldigvis, så det er ro på, og de observerer så stadig hende og jeg, samtidig med at tjekke min blødning.
En læge begynder at fortælle os om hvordan et kejsersnit foreløber, da de ved at hun sagtens kan klare sig og derfor er der ingen grund til at tage nogen chancer og lade hende blive derind. Senere får jeg af vide at de skønnede også ud fra hendes og mine tal, at det var bedst at få hende ud nu, lægen fik det virkelig til at lyde afslappet og ingen panik, det er jeg ret imponeret over!

Fortæl om din fødsel, også gerne om optakten.

De ligger denne epidural som skal lamme dig fra bryster og ned, det tog dem en halv time før de fik den lagt! Jeg kan godt fortælle at det absolut ikke var min drøm, jeg havde en ide om at undgå alt smertestillende fordi jeg bedst kan lide at have kontrollen. Det er bestemt ikke behageligt så at miste alt følelse fra bryster og ned!!! Jeg tudet de første 10 min kun pga. det, ja fik helt dårlig samvittighed over at have det sådan, men jeg synes virkelig det var ubehageligt! Til gengæld havde de virkelig styr på deres ting inde til selve operationen og jeg følte mig ellers tillidsfuld til deres arbejde og kunnen. Hun kom ud rigtig hurtigt og græd med det samme, så alt var godt!

Fortæl om tiden efter fødslen – både kort tid og lang tid, og både i forhold til dig selv og baby.

Jeg glemmer ALDRIG den første tur på toilettet natten efter!! Hvis man tror at kejsersnit for dem der vælger det selv, er en nem løsning .. så tro om! Uden at vide hvordan en rigtig fødsel er og føles, så er et kejsersnit i hvert fald også en hård omgang! Man er træt og tåget i hovedet og samtidig er man der for den lille bebs! En sygfepljejeske spurgte om hun skulle tage hende nogle timer, den første nat.. hell no!! Ingen skulle tage min baby haha!
Hun fik sonde den første måned, med supplering af mig der malkede ud, efter er par dage kunne jeg pumpe hendes behov ud og mere til.
Samtidig ammede jeg hende også, damn det var hårdt hver 3. Time med amning, sonde, udmalkning og skolde flasker …. 1 1/2 time senere forfra! Jeg gik ikke så meget de første dage men lå bare i sengen! Det var svært st skulle bede om alt, også at bede om at få hende op til mig!

Hvordan har du det med at have født ved kejsersnit?

Jeg har det godt med det, selvom jeg virkelig havde ønsket mig vaginal fødsel. Jeg var forberedt på det kunne ende med kejsersnit da min moderkage stadig lå i vejen for almindelig fødsel. Men håbet var der da endnu på daværende tidspunkt!
Idet det handlede om at hun skulle ud og at det var den bedste løsning på det tidspunkt, så er jeg slet ikke ked af hvordan det blev gjort. Jeg er bare glad for hun har det godt!

Føler du at dit kejsersnit er mindre en fødsel, end hvis du havde født vaginalt – begrund gerne dit svar.

Nej det har jeg faktisk ikke tænkt, egentlig fordi man i nybagte-mødre-verdenen og på hospitalet bliver behandlet ligeværdig som ved vaginal fødsel!
Jeg læste en der udtalte ?det er sjovt at folk tror kejsersnit er den nemme løsning!?. Det synes jeg fortæller meget fint. Et kejsersnit ikke nødvendigvis er nemmere eller mindre en fødsel, men derimod bare en anden form for fødsel!

Hvilke reaktioner får du fra andre omkring at have født ved kejsersnit?

Ikke rigtig nogen sådan hverken positiv eller negativ.
Jeg føler lidt at ligesom med vaginal fødsel, så ved folk (selvfølgelig) ikke hvordan det er at opleve et kejsersnit. Det vildeste de spørger om er om de må se arret, og eller spørger om det er flot.

Har du gjort noget for at passe dit ar efterfølgende?

 

Du kan læse den første beretning i serien lige her.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ferie med en tumling og en nyfødt